Foto

Adina Stoiedin: "Visez la o sala arhiplina la Timisoara! Performanta e imposibila fara suporteri!"

A inceput baschetul relativ tarziu, la 12 ani, cand a fost vazuta, la Timisoara, in curtea scolii, de profesoara Veronica Gavrila si a fost chemata la un prim antrenament. Acum, dupa alti 12 ani, Adina Stoiedin a surprins pe toata lumea prin forma etalata, ajungand inaintea celei mai mari provocari din cariera: titularizarea in nationala Romaniei la Eurobasket Women 2015, chiar in orasul unde a inceput baschetul. La cateva ore dupa primul meci din turneul de la Minsk, pierdut de Romania in fata Rusiei, extrema de 1,86 m ne-a oferit un scurt interviu.

Adina, o infrangere destul de severa in fata Rusiei...
E adevarat, dar sa nu uitam ca e un meci de pregatire si, mai mult, Rusia este o forta imensa a baschetului mondial, fiind pe locul 5 in rankingul FIBA al baschetului feminin. Adevarul e ca am inceput foarte ezitant jocul, probabil si usor timorate de renumele adversarelor. Am revenit in joc la un moment dat, dar era aproape imposibil sa o facem si pe tabela. In plus, antrenorul nostru a rulat cat mai multe dintre jucatoare, dorind evident sa nu forteze si sa riste vreo accidentare pentru vreo una dintre noi. Repet: e doar un meci de pregatire. Adevaratul examen il vom da la Timisoara.

Ai fost si in meciul cu Rusia titulara, la fel ca si in toate meciurile de pregatire de pana acum. Asta in conditiile in care esti la prima convocare la nationala de senioare pentru o campanie europeana de anvergura. Cum te simti in aceasta postura si ce ganduri te incearca inainte de Eurobasket Women?
Da. Am mai jucat cu nationala de senioare la Jocurile Francofoniei, dar nu intr-o campanie Eurobasket Women, cu atat mai mult la un turneu final. E o mare bucurie, dar si onoare pentru mine sa reprezint Romania. Titularizarea o vad ca o decizie a antrenorului, probabil in functie de randamentul dat de mine la antrenamente. Cred insa ca eu contez mai putin, nu conteaza cat de bine joc, cel mai important lucru este ca ECHIPA sa functioneze. Fiecare dintre noi trebuie sa se puna in slujba echipei pentru a reusi performanta pe care o dorim.
Titularizarea ma responsabilizeaza enorm, dar voi cauta sa ajut echipa in orice moment in care voi fi pe teren, indiferent daca voi fi titulara sau nu.

Cum e atmosfera la lot si cum estimezi sansele de a ne califica mai departe din grupa A?
Atmosfera e una pozitiva. Atitudinea e una pozitiva si asta cred ca e foarte important. Muncim foarte bine in echipa si, desi fiecare meci va fi foarte dificil, cred - si eu si colegele mele - ca putem sa reusim sa ne calificam. Va trebui sa tratam fiecare meci cu maxima seriozitate, ca pe o finala.

Romania va juca la Timisoara, orasul tau natal si al echipei unde ai evoluat in sezonul trecut. Cat te va motiva asta si ce mesaj ai pentru fanii echipei nationale?

Ma bucur ca am sansa sa joc un Campionat European acasa si acest lucru ma va motiva si mai mult. Imi doresc foarte mult sa ne indeplinim obiectivul si sper ca si publicul sa fie alaturi de noi si sa ne sustina. Cu ocazia aceasta vreau sa invit fanii echipei nationale si iubitorii de baschet sa vina in numar cat mai mare la sala pentru ca avem nevoie de sprijinul lor. Visez la o sala arhiplina la Timisoara. Cred ca atat noi, cat si adversarii, trebuie sa simtim ca se joaca IN ROMANIA! Performanta e imposibila fara suporteri!

Parteneri